Güzel İzmiri’n tarihinde ve benim çocukluğumda yer bulan eski izmir fuar anılarımda mis gibi kokusunu duyduğumuz ailemizle yediğimiz izmir lokması tarifine gelmiş bulunuyoruz. Başka şehirler üzülsün istemem ama ben izmirliyim. Tarihi Osmanlıya dayanan lokma diğer şehirlerde de güzel yapılsa da izmirinki bir başka oluyor. Üzerine serpilen tarçının bile kokusu geliyor burnuma. Hadi bakalım tüm izmirde doğup 40 yaş üzeri olan okuyucularımız hem tarihi izmir lokmamızı yapalım hemde gözlerimizi kapatıp çocukluk anılarımıza bakalım.
Tarihi İzmir Lokması Tarifi İçin Malzemeler
İzmir Lokması Hamuru İçin:
- 3 Su Bardağı Un
- 2 Su Bardağı ılık Su
- 1 Çorba Kaşığı Instant Maya
- 2 Çorba Kaşığı Toz şeker
- 1/2 çay Kaşığı Tuz
Tarihi İzmir Lokması Kızartmak için:
- 2 Su Bardağı Sıvı Yağ (Sızma zeytin yağı kullanılmaz)
Tarihi İzmir Lokması Şerbeti için:
- 2,5 Su Bardağı Toz şeker
- 2 Su Bardağı Su
- 8-10 Damla Limon Suyu, hazır limonsuları olmaz taze sıkılmış olmalı!
İzmir Lokması Tarifi Nasıl Yapılır?
- İlk olarak şerbetimizi hazırlayıp soğutuyoruz.. Şeker ve suyu karıştırıp kaynatıyoruz, kaynayınca limon suyunu ekleyip, 10 dakika daha kaynatmaya devam ediyoruz. Limon suyu şerbetimizin daha parlak olmasına ve kristalleşmemesine yardımcı olacaktır.
- İzmir lokması hamurumuz için şeker, maya ve suyumuzu karıştırırıyoruz, azar azar unu ekliyoruz. Hamurumuz akışkan ve homojen bir vaziyet aldığında üzerini bir havlu ile örtüp 30 dakika beklemeye alıyoruz..
- 2 su bardağı sıvı yağımızı dar ve çukur bir tavada kızdırıyoruz. Artık pişirmeye başlayabiliriz.
- Hazırladığımız hamuru 3 – 4 ayrı yol ile tavaya bilye bilye atabiliriz. a) Avcumuzda sıkıştırdığımız hamuru baş parmağımızdan taşırıp diğer elimizin iki parmağı ile yağa atarız.(Bu yöntem tarihi ve geleneksel olandır. b) Bir pet şişenin içine huni ile hamurumuzu dokdurup ve pet şişenin kapağına delik açıp kızgın yağa atabiliriz . c) tatlı kaşığı ile hamurumuzdan 1 parça alıp çay kaşığı ile kızgın yağımıza atabilriz.
- Pişen lokmalarımızı soğuk şerbete atıp ve 4-5 dakika şerbeti emmesi için bekletiyoruz. .
- Ardından tarihi izmir lokmamız servise hazır dilerseniz servis ederken lokmalarınızın üzerine toz tarçın serpebilirsiniz. Afiyet olsun ! 401 yaş üstü izmirli okuyucularımız yorum yapmayı unutmayın. Lütfen sizde izmir lokması ile ilgili anılarınızı burada paylaşın söz okuyup cevaplandıracağım.