11 ay’ın sultanı Ramazan ayının güzelliği biraz da yılda sadece bir ay yiyebildiğimiz ramazan pidesinden kaynaklanıyor olsa gerek. Evde fırından yeni çıkmış gibi mis gibi Ramazan pidesi yapmak artık çok kolay! İşte size pratik, lezzetli bir tarif.Bu tarif ile siz de ailenizi ve misafirlerinizi kendiniz yatığınız sicak pideler ile şaşırtabilir, sofranıza ayrı bir lezzet katabilirsiniz.
İster ramazan ayında isterseniz yılın tüm aylarında canınız çektiğinde sizin ve aileniz için evinizde ramazan pideniz hazır. Tarifimizde anlattıklarımızı eksiksiz olarak uygularsanız fırından aldığınız ramazan pidesiniz aratmayacak bir tat ile karşılaşacaksınız . Hadi şimdi “ramazan pidesi nasıl yapılır?” sorusuna yanıt bulalım.
Ramazan Pidesi Tarifi İçin Malzemeler
Ramazan Pidemizin üstü için:
- 1 Su Bardağı veya 200 gr Yulaf Kepeği
Ramazan Pidemizin Hamuru için:
- 3,5 Su Bardağı Un
- 1,5 Su Bardağı Su
- 6 Gram Yaş Maya
- 1 Tam Tatlı Kaşığı Tuz
Ramazan Pidemizi Süslemek İçin:
- 1 Yemek Kaşığı Susam
- 1 Yemek Kaşığı çörek Otu
Tuzu çözdürmek için:
- 1/3 Su Bardağı Su
Pidemizin üstü için:
- 1 Adet Yumurta Sarısı
- 1/2 Su Bardağı Yoğurt
- 1/2 çay Bardağı Su
- 1 Yemek Kaşığı Zeytinyağı
Ramazan Pidesi Nasıl Yapılır?
- Malzemelerimiz için yeterince derin bir kap içine 1,5 su bardağı oda sıcaklığındaki suyu ve mayayı döküp maya ile iyice karışana kadar karıştırıyoruz.
- Başka bir kaba aldığımız unun ortasını çukurlaştırıp suda erittiğimiz maya yı unun ortasındaki çokurlaştırdığımız alana yerleştirip iyice yediriyoruz. 1/3 su bardağı suya tuzumuzu ekleyip tekrar karıştırıyoruz ve hazırladığımız unh karışımına ekliyoruz.
- Karıştırmaya 10 dakika kadar devam ediyoruz ve un eklemeden hamurumuzu tezgahımızda yoğuruyoruz. Yoğurduğumuz hamurun oldukça yapışkan olması gerekiyor.
- Hamurun yapışkanlığı azalınca etrafına biraz un sermemiz gerekiyor. Artından hamuru ikiye kesip parçaları top haline getiriyoruz.
- Bu topları üst üste koyup bastırıyoruz ve tekrar ikiye bölüyoruz Bu işlemi 4 kere daha tekrarlayacağız . Ardından elimizde kalan 2 top hamru mayalanması için ılık bir yerde üstü örtülü olarak 2 saat bekleteceğiz.,
- Ramazan pidemizin üzerini süslemek ve lezzetlendirmek için gereken tüm malzemeleri bir kapta karıştrıyoruz.
- Hamurumuzun mayalanması bittiğinde, bir tahtaya yulaf kepeğini serpiyoruz. Hamur toplarından birini alıp yulaf kepeği serptiğimiz tahtanın üzerinde pide şekli veriyoruz.
- Pide şekli verdiğimiz hamurun üzerine; Yumurta sarısı, yağ, yoğurt su ve zeytin yağı karışımını fırça ile sürüyoruz. Ardından susam ve çörek otunu serpiyoruz.
- Önceden ısıtılmış 200 derece fırında yağlı kağıt üzerine koyduğumuz hamurumuzu 6 dakika pişiriyoruz ve daha sonra fırın ayarını 180 dereceye indirip, 15 dakika daha sürekli kontrol ederek olarak pişiriyoruz.
- Ramazan pidesi tarifi hazır. İster tereyağı sürün ister ezine peyniri keyfinize kalmış.